ortodoncija-large

ORTODONCIJA

Lijep, zdrav i pravilan osmijeh ogledalo je svakog čovjeka i jedan od najupečatljivijih fizičkih aspekata svake ličnosti. Kako nemaju svi sreće roditi se s lijepim osmijehom, suvremena dentalna medicina nudi odgovor u vidu ortodoncije – najstarije specijalističke grane stomatologije – koja već desetljećima pacijentima vraća prelijepo oblikovane osmijehe na lice. Naime, ta grana dentalne medicine bavi se poremećajima rasta i razvoja čeljusti i zuba, a ortodontskom terapijom ispravljaju se nepravilnosti položaja zuba te međučeljusni odnosi.

Prvi posjet

Prvi posjet ortodontu preporučuje se u dobi od šest, sedam godina kad se temeljem pregleda i analize utvrđuju možebitne anomalije u rastu i razvoju čeljusti i zubi. Nakon postavljanja dijagnoze pacijentu se savjetuje vrsta terapije, vrijeme početka terapije te njezino trajanje. Za ortodontsku terapiju ne postoji dobna granica jer se anomalije položaja zuba mogu podjednako ispravljati kod djece i odraslih s obzirom na to da je mehanizam pomaka zubi isti.

Ortodonska terapija

Postoji nekoliko oblika ortodontske terapije kao i vrsta naprava kojima se doktori dentalne medicine služe. Razlikujemo terapije fiksnim i terapije mobilnim aparatom, a u posljednje vrijeme pacijenti se sve češće odlučuju za kompjutorski vođenu ortodonciju ili pojednostavljeno rečeno – ortodonciju ‘bez bravica’ kakvu prakticira i ordinacija dr. Ježine.

Mobilni ortodontski aparat

Najčešće se koristi kod djece i mladih, odnosno u početnoj fazi terapije ili tijekom rasta i razvoja. Jednostavno ga se može skinuti u svrhu temeljite dentalne higijene te ako je potrebno regulirati jačinu stezanja aparata. Postoji nekoliko vrsta mobilnih aparata koji su danas stomatolozima na raspolaganju, a najčešće se koriste ekstraoralni, funkcionalni i mobilni ortodontski.

Fiksni ortodontski aparat

Najefikasniji je način ispravljanja anomalija zubi. Riječ je o jednostavnoj i gotovo bezbolnoj tehnici u kojoj se bravice (metalne, porculanske ili prozirne) kao i dodatni elementi fiksiraju na zube. Kako od tog trenutka sile aparata na zube i čeljust djeluju stalno, u aktivnom dijelu terapije postižu se brži i precizniji rezultati. Fiksni ortodontski aparat sve se češće primjenjuje kod odraslih pacijenata jer nikad nije kasno za ispravljanje izbačenih ili uvučenih zubi, razmaka između zubi ili praznina koje su nastale vađenjem zubi. Osim što ispravlja anomalije, aparat ima zadatak i stimulirati rast kosti. Pacijent može sam izabrati vrstu bravica kao i boju gumica.

Smilelign/Invisalign (kompjutorski vođena ortodoncija)

Jedan je od najsuvremenijih oblika ortodontske terapije kod koje se položaj i anomalije zubi ispravljaju bez primjene ortodontskih bravica, žica i prstenova.
Smilelign/Invisalign tretira sve tipove ortodontskih anomalija, a trenutačno to je najčišća ortodontska naprava na svijetu koja omogućuje skidanje i čišćenje. Sve veću popularnost među pacijentima Smilelign/Invisalign duguje i činjenici što je aparat potpuno nevidljiv, lagan i ugodan za nošenje, a namijenjen je svima bez obzira na životnu dob.