zubni-implatanti-large

ZUBNI IMPLANTATI

Implantati

Implantati su najefikasnije i najtrajnije rješenje zamjene jednog ili više zubi koje današnja dentalna medicina poznaje i prakticira. Donedavno namijenjeni pacijentima veće platežne moći, implantati su postali uobičajen postupak nadomještanja zubi i bez njih je danas nezamisliv kvalitetan rad na području dentalne medicine. Pojednostavljeno rečeno, implantati su titanski umetci koje se sastoje od titanskih sidrišta kirurški ugrađenih u gornju ili donju čeljust i suprastrukture koja je vidljiva u ustima te nadomješta izgubljeni zub. Nakon razdoblja prilagodbe, implantate pacijent koristi kao vlastite zube, što je i estetski i funkcionalno znatno bolje rješenje od mostova ili krunica.

Prednosti korištenja implantata

Mnoštvo je prednosti ugradnje implantata nad ostalim tehnikama nadomještanja zubi. Spomenut ćemo ključne:

Sveobuhvatnost — osim što se njihovom ugradnjom može riješiti nedostatak jednog ili nekoliko zubi, implantati mogu riješiti i potpunu bezubost, pri čemu preuzimaju ulogu nosača proteza.

Trajnost — ugradnja implantata dugovječno je rješenje. Ako se pacijent pridržava uputa o oralnoj higijeni i redovito posjećuje stomatologa, implantati mogu trajati doživotno.

Očuvanje postojećeg stanja — ugradnjom implantata eliminira se potreba brušenja susjednih zubi, ali i sprječava propadanje kosti.

Funkcionalnost — nakon prilagodbe implantat funkcionira kao pravi zub pa pacijent može znatno kvalitetnije živjeti, uživati u hrani i bez zadrške se smijati, a njihovo je održavanje istovjetno onome kod prirodnih zubi.

Estetika — implantatima se zadržava prirodan izgled lica, a ne moraju se vaditi i čistiti niti nadražuju desni poput zubnih proteza.

Kome su namijenjeni implantati

Implantati se mogu ugrađivati kod pacijenata svih životnih dobi, uz uvjet da su zdravi te da je ugradnja opravdana, a izvedba moguća. Toplo ih preporučujemo svim pacijentima kojima nedostaje jedan zub, a susjedni su zdravi jer se njihovom ugradnjom zdravi zubi čuvaju od brušenja koje je neminovno u slučaju mostova ili proteza.

Postupak ugradnje implantata

Ugradnja implantata je lagan, relativno bezbolan i siguran zahvat koji stomatolog izvodi ambulantno pri lokalnoj anesteziji. Proces ugradnje odvija se u nekoliko koraka:

1. korak
Pregled zuba i desni te uvid u cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta, RTG snimanje obiju čeljusti temeljem čega se postavlja dijagnoza i precizno planira zahvat.

2. korak
Na predviđeno mjesto u čeljusti kirurg ugrađuje implantat, točnije njegov titanski dio, a ako koštana masa oko implantata nije dostatna, pacijent se podvrgava procesu nadogradnje kosti. Zahvat nije bolan i traje oko pola sata.

3. korak
Nakon ugradnje implantata slijedi razdoblje oporavka koje traje između tri i šest mjeseci. Tijekom tog razdoblja implantat je pokriven posebom kapicom koja štiti njegovu unutrašnjost. Kad zacijeli, na implantat se stavlja suprastruktura, odnosno gornji dio, i uzima otisak po kojemu se izrađuje krunica, a pacijent dobiva novi zub.

4. korak
Novi zub ponaša se kao prirodni, a tako se o njemu treba i brinuti – uobičajenom svakodnevnom oralnom higijenom. Pritom valja naglasiti da se treba strogo pridržavati uputa stomatologa jer o oralnoj higijeni ovisi dugovječnost implantata.

Vrste zahvata

a) Jedan zub na implantatu
Implantatom se nadomješta jedan zub koji nedostaje u čeljusti.

b) Mali most na implantatima
Ovisno o stanju zubne čeljusti pacijenta, dvama implantatima nadomještaju se tri zuba koja nedostaju u čeljusti.

c) Cirkularni most na implantatima
Ovisno o stanju zubne čeljusti, ugrađuje se određeni broj implantata (4 do 8) prema točno određenom rasporedu. Nakon ugradnje, implantate štite privremeni zubi, odnosno mobilna proteza koja se nosi dok pacijent ne dobije trajne fiksne zube u mostu.

d) Proteze na implantatima
Ovisno o stanju zubne čeljusti, ugrađuje se određeni broj implantata prema točno određenom rasporedu. Nakon ugradnje, pacijent nosi privremene zube dok ne dobije trajni nadomjestak i riješen problem. Kad implantati zarastu, na njih se ugrađuju kugle ili prečke koje poslije služe kao uporište za proteze koje na sebi imaju kompatibilne kvačice i drže protezu na mjestu.

e) All-On-4 ili novi zubi za 24 sata
Relativno nova, praktički bezbolna implantološka metoda kojom se pacijentima bez zubi omogućava da jednostavnim kirurškim zahvatom za samo 24 sata dobiju potpuno nov osmijeh. Specifičnost ovog zahvata skriva se već u njegovu imenu: zubi jedne čeljusti fiksiraju se na četiri implantata koji se ugrađuju u prednji dio čeljusti pod određenim kutom kako bi se eliminirala potreba za nadogradnjom kosti. Tako u istome danu bezubi pacijent iz ordinacije odlazi s fiksnim protetskim radom!

  • Sveobuhvatnost — osim što se njihovom ugradnjom može riješiti nedostatak jednog ili nekoliko zubi, implantati mogu riješiti i potpunu bezubost, pri čemu preuzimaju ulogu nosača proteza
  • Trajnost — ugradnja implantata dugovječno je rješenje. Ako se pacijent pridržava uputa o oralnoj higijeni i redovito posjećuje stomatologa, implantati mogu trajati doživotno.
  • Očuvanje postojećeg stanja — ugradnjom implantata eliminira se potreba brušenja susjednih zubi, ali i sprječava propadanje kosti.
  • Funkcionalnost — nakon prilagodbe implantat funkcionira kao pravi zub pa pacijent može znatno kvalitetnije živjeti, uživati u hrani i bez zadrške se smijati, a njihovo je održavanje istovjetno onome kod prirodnih zubi.
  • Estetika — implantatima se zadržava prirodan izgled lica, a ne moraju se vaditi i čistiti niti nadražuju desni poput zubnih proteza.